Ty decydujesz jak palisz
Węgiel, niemalowane i nieimpregnowane drewno, pellet i brykiet ze słomy – to paliwa przyjazne dla zdrowia i portfela. Należy wystrzegać się opału wilgotnego – świeżego lub źle wysuszonego drewna albo tzw. mułu węglowego, który jest wilgotną mieszaniną węgla i skał. Używanie mokrego opału to strata pieniędzy i zagrożenie dla zdrowia – część energii zużywana jest na odparowanie wody, a wilgotne paliwo wydziela dużo trującego dymu. Uciążliwość palenia od góry polega na jego cykliczności i konieczności załadunku całego wsadu od nowa, ale przy nabraniu rutyny czynności te zabierają ok. 15-20 minut. Węgiel i drewno można spalać prawie bez dymu, z którym uchodzi w niebo 1/3 paliwa w postaci pyłów i szkodliwych dla nas gazów oraz pewna ilość naszej gotówki. Ważna jest metoda palenia, decyzja, którą wybrać, należy do każdego palacza.
Palić od góry, czyli czysto, można w kominkach, piecach kaflowych i kuchennych z odpowiednio dużą komorą spalania oraz w większości kotłów używanych w Polsce, które mają układ paleniska – wlot powietrza pod ruszt, a wylot spalin u góry. Wystarczy zajrzeć do pieca i sprawdzić czy wylot rury wyprowadzającej spaliny jest na dole, czy u góry i spróbować zaoszczędzić sobie, sąsiadom i planecie brudu i trucizn, zostawiając we własnej kieszeni trochę grosza.
Źródło: kalendarzrolnikow.pl
Więcej informacji jak palić w piecu czysto i ekonomicznie TUTAJ.
Opublikowano: 05 stycznia 2022 10:20
Kategoria: Komunikaty
Wyświetleń: 455